28 Şubat mağduru tabip üsteğmen yaşanan acıları ‘travma’ diye özetledi

28 şubat sürecinde jandarma genel komutanlığı’nda tabip üsteğmen olarak görev yaparken cuntacıların baskı ve zorbalığına dayanamayarak istifa etmek zorunda kalan özgür kavak, “orduda askeri personele uyguladıkları tavırlar ve verdikleri cezalar çok fazlaydı ve travmalara maruz bırakmışlardır. Disiplin subaylığı adı altında onların vermiş oldukları kararlar ile hiçbir hukuki temeli olmayan gerekçeler ile binlerce kişiyi (askeri) mağdur etmişlerdir” dedi.

Gündem - 4 ay önce

28 Şubat sürecinde Jandarma Genel Komutanlığında tabip üsteğmen olarak görev yaparken cuntacıların baskı ve zorbalığına dayanamayarak istifa etmek zorunda kalan Özgür Kavak, “Orduda askeri personele uyguladıkları tavırlar ve verdikleri cezalar çok fazlaydı ve travmalara maruz bırakmışlardır. Disiplin subaylığı adı altında onların vermiş oldukları kararlar ile hiçbir hukuki temeli olmayan gerekçeler ile binlerce kişiyi (askeri) mağdur etmişlerdir” dedi.

Afyonkarahisar’da Uzman Çocuk Doktoru olarak görev yapan Kavak, 28 Şubat sürecinde yaşadıklarını İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlattı. Cuntanın amacının sivil halk, kurumlar ve yargı üzerine vesayet kurmak olduğunu ifade eden Kavak, “O dönemlerde Jandarma Tabip Üsteğmen olarak görev yapmaktaydım. Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) mezunuyum. 28 Şubat’ın kalıntıları ile birebir mücadele etmiş dava arkadaşlarımdan birisi olarak o dönemlerde ‘Bin yıl sürecek’ dedikleri olay tarihi bir leke olarak tarihin karanlık sayfalarında yerini aldı. 28 Şubat’ta askeri cuntanın amacı sivil halk, kurumlar ve yargı üzerine vesayet kurma ve onlara bir nevi emir verme, dizayn etmekti. Batı Çalışma Grupları adı altındaki yapılanma derin bağlantıları ve dış ülkelerden aldıkları destekler ile Türkiye Cumhuriyeti’nde yargı, kamu ve STK organlarının üstünde belli bir doktrin uygulayarak onları dizayn etmeye çalışmışlardır” dedi. “Binlerce kişiyi (askeri) mağdur etmişlerdir”

Cuntacıların askeri personellerde travma oluşturacak uygulamalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Kavak açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Orduda psikolojik baskıları çok farklı ve çeşitliydi. İnsanlara sürekli olarak baskıcı tutumları vardı. Orduda askeri personele uyguladıkları tavırlar ve verdikleri cezalar çok fazlaydı. Bunların hiçbiri bir hukuki temele dayanmıyordu. Özellikle disiplin subaylığı adı altında onların vermiş oldukları kararlar ile hiçbir hukuki temeli olmayan gerekçeler ile binlerce kişiyi (askeri) mağdur etmişlerdir. Gerek psikolojik gerekse insanları kurumlardan ayırmaya yönelik yaptırımlar, ayrıca ayrıldıktan sonra da sivil hayatlarındaki işlerini de olumsuz etkileyecek şekilde travmalara maruz bırakmışlardır. Mesela içtima sahasında askerleri veya asker adaylarını uzun süre bekletip ardından çok farklı askeri eğitim adı altında ezici travmalara maruz bırakmışlardır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Mustafa Teke Yazdı.. SUMUDİCA'NIN BAHANESİ

2024-02-26 14:57 - Spor

DP’nin Gaziantep adayları belli oldu.

2024-02-25 22:08 - Siyaset

CHP Gaziantep'te Beklenen İstifa Kararı Geldi!

2024-02-21 14:39 - Siyaset

TÜİK tarafından açıklanan il olmaya aday 25 ilçe! Gaziantep’ten listeye giren var mı?..

2024-02-27 17:14 - Gündem

Gaziantep'te hasarlı binada bir intihar girişimi daha

2024-02-27 15:59 - Gündem

Yerli ve milli haberleşme cihazı Hayata geçiriliyor. Projede Gaziantep’ten kim var?..

2024-02-22 20:48 - Gündem

OBA Makarna’nın Halka Arzına 4,9 Kat Talep

2024-02-26 12:34 - Gündem

Gaziantep'te inşaat faciası! Çok sayıda yaralı var

2024-02-22 12:18 - Gündem

Gaziantep’te tefeci operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı

2024-02-28 08:50 - Asayiş

Gaziantep mutfağı dünyada ilk 10’da

2024-02-27 14:19 - Yeme İçme

İlgili Haberler

Tunceli Valiliği’nden çocuklara özel pizza ve palyaço eğlencesi

00:16 - Gündem

Kendisinden 2 gündür haber alınamayan çoban için ekipler seferber oldu

23:06 - Gündem

Vali Koç: "Birlik ve beraberliğimizi pekiştiren mübarek Kurban Bayramı’nı kutluyorum"

22:46 - Gündem

Kilis’te kurbanlıklar sepetli motosikletlerle taşındı

22:52 - Gündem

Bingöl’de kurban pazarındaki durgunluk dikkat çekti

22:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep FK'da kombineler satışta

21:09 - Spor

Kurallara uymayan sürücülere ceza

21:01 - Asayiş

Gaziantep'te Kurban Bayramı yoğunluğu nedeniyle geçici sağlık istasyonları kuruldu

20:22 - Sağlık

Kadın temalı öğrenci kongresi gerçekleştirildi

20:20 - Eğitim

İslahiye'de afetzedeler Kurban Bayramı'na yeni evlerinde girecek

17:13 - Gündem